De Site Online - Eindelijk!

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk is mijn site dan in de lucht!

De bedoeling van deze Blog is het posten van waardevolle (aanvullende) informatie over het tegen gaan van dat vieze in huis geplas en gesproei.

Hoe Je De Boel Weer Schoon Krijgt - En De Geur Weg

Het opdweilen van kattenpies is geen leuk klusje. Gelukkig pieste die van mij alleen op de vloer. En altijd op dezelfde plekken.

Dit is hoe ik het schoonmaakte voordat ik me erin verdiept had:

De pies opvegen met toiletpapier, dan natmaken met warm water, vervolgens droogmaken met toiletpapier.

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit niet effectief was.

Tuurlijk, je kreeg de urine er wel mee weg, maar niet de stank. Plus, mijn hele vloer was binnen no-time naar de filistijnen.

Ik had toen van dat goedkope laminaat met van die groene zachte platen eronder.

Dat lag er namelijk al in toen ik in het huis kwam; en degene die het had gelegd was waarschijnlijk nog onhandiger dan ik. Dikke spleten overal tussen, alles schots en scheef; kortom, het zag er echt niet uit.

En toen mijn kat erop ging piesen gebeurde er twee dingen.

Allereerst werd de hele bovenkant aangetast. Dit komt door de kristallen in de urine, die blijven erop zitten. Echt, het voelde als schuurpapier. Kattenpies is ontzettend hardnekkig; het kan hele muren doen oplossen.

En wat ook gebeurde is het tussen de spleten kwam, waardoor die groene platen zich volzogen met pies en het hele spul bol ging staan.

O ja, en dan die geur…

Je wilt niet weten hoe vaak het gebeurde dat visite me erop wees dat er toch wel een “exotisch luchtje” in mijn huis hing… Want het gekke is dat je het na een tijdje zelf niet meer ruikt. En zomers was het helemaal erg omdat de lucht dan veel vochtiger is waardoor die ammoniakgeur zich beter kan verspreiden.

Je zult begrijpen dat ik me op een gegeven moment niet echt prettig meer voelde in mijn eigen huis.

Het is niet zo dat mijn huis brandschoon hoeft te zijn, maar ik ben wel erg gehecht aan orde en netheid.

Ik kan bijvoorbeeld moeilijk ontspannen als mijn hele aanrecht volstaat en het hele huis een troep is.

Maar op den duur (zo ging het bij mij tenminste) voelde ik me ook niet echt gemotiveerd meer tot schoonmaken, omdat ik die vieze piesvlekken toch niet schoon kreeg en die vloer er werkelijk waar niet meer uitzag.

Een nieuwe vloer leek me ook geen optie, want die zou dan ook gewoon weer ondergepiest worden, en dan zou ik weer terug bij af zijn – minus de honderden euro’s die die vloer me gekost zou hebben.

Ik had dus niet veel keus, en was gedoemd om in deze naar ammoniak ruikende hel te leven.

En dan maar hopen dat ze het in het volgende huis niet meer zou doen.

Of erger, dat ze het ineens door het hele huis ging doen. Dat was altijd wel een nachtmerrie van me. Nu deed ze het alleen in de gang, maar wat als ze op een gegeven moment besluit dat het tijd is om uit te breiden…

Ik moest er werkelijk niet aan denken. De kat wegdoen was nooit een optie voor mij. Maar aan de andere kant realiseerde ik me ook dat het zo geen leven was.

Dus toen ben ik allereerst mijn schoonmaak methode gaan aanpassen.

Eigenlijk was het maar een kleine aanpassing. Ik haalde een flesje neutrale handzeep bij de supermarkt, en maakte daar die plekken mee schoon.

Voor mijn idee was het toen wel schoner (misschien omdat je die zeeplucht rook en dat associeert met schoon), maar in werkelijkheid hielp het geen !@#%#

Toch heb ik dat een hele tijd volgehouden. Ik was ook wel wat lui in die tijd wanneer het op dit soort dingen aankwam.

Toen (de volgende fase in het schoonmaken) ben ik van die middeltjes gaan gebruiken die je bij de dierenwinkel kon kopen en die speciaal bedoeld zijn voor het schoonmaken van kattenpies.

En het spijt me om te zeggen (want het was duur genoeg), maar dit haalde ook weinig uit. Ineens rook mijn hele huis naar die middeltjes vermengd met pieslucht ☺

De uiteindelijke oplossing bleek veel simpeler, gelukkig.

Eigenlijk had je maar twee dingen nodig om het schoon te krijgen.

Een enzymatisch schoonmaakmiddel, en schoonmaakalcohol.

En met een enzymatisch schoonmaakmiddel bedoel ik Biotex. Een wondermiddel als je het mij vraagt. Voor zo’n pak waar 600 gram inzit betaal je geloof ik acht euro; en het gaat maandenlang mee.

De enzymen die in de Biotex zitten breken de kristallen af en zorgen ervoor dat de bacteriën die op zo’n plek zitten geen voedingstoffen meer hebben. Of iets in die trant… Scheikunde was nooit mijn sterkste vak. Waar het om gaat is dat het goed schoon wordt, en dat je dus ook niks meer ruikt.

En in hele erge gevallen (dus waar de vlek er al vrij lang inzit) kun je het dan nog nabehandelen met alcohol. Maar probeer het eerst met de Biotex alleen.

Ik ga je nu vertellen hoe je hiermee de verschillende oppervlaktes in je huis weer schoon kan krijgen, want niet iedereen heeft dezelfde vloer of meubels.

Tip: Om sproei- of piesplekken te vinden kun je het beste een klein UV-lampje gebruiken. Die dingen kosten geloof ik een paar euro. De urine licht dan groen op, waardoor je het (beter) kunt zien. Vooral bij sproeiplekken is dit van belang, want je zult wel ieder spoortje van de urine moeten verwijderen wil je dat het daar, op die plek, niet weer gebeurt. Komt bij, met je vingers voelen is ook geen pretje.)

Allereerst,

Tegelvloeren

Mijn persoonlijke favoriet.

Ze zuigen de pies namelijk niet op en je kunt ze dan ook gemakkelijk schoonkrijgen met Biotex.

Dit is vrij simpel: Veeg eerst de pies op met toiletpapier of een keuken rol, en spuit dan de plek in met Biotex.

Nu laat je het een paar minuten inwerken zodat de enzymen in de Biotex hun werk kunnen doen.

Daarna veeg je het weg met water en klaar is kees!

Het makkelijkst is trouwens om een plantenspuit te vullen met water en een paar theelepels Biotex. Je hoeft dan niet iedere keer een sopje te maken als je pies gaat ruimen.

Houtenvloeren

In principe zijn deze net zo makkelijk schoon te maken als tegelvloeren, en op exact dezelfde manier. Anders wordt het als de vloer slecht gelegd is, dus met spleten tussen de planken, en niet goed geseald. In dit geval zal de pies de wet van de zwaartekracht volgen en onder je vloer verdwijnen.

Mocht dat het geval zijn, dan doe je er goed aan om met je plantenspuit zoveel mogelijk Biotex oplossing tussen die spleten te spuiten. Doe dit zo vaak als nodig is.

Andere makkelijke oppervlaktes zijn:

Meubilair zoals bureaus, kasten, tafels. Mist er geen spleten, scheurtjes inzitten. Gewoon opvegen, inspuiten, paar minuten in laten werken, en dan met een natte doek eroverheen. Eventueel na behandelen met alcohol als het bijvoorbeeld een oppervlakte is waar je van eet. Gewoon voor je eigen gevoel, zodat je zeker weet dat de boel goed ontsmet is.

Moeilijke oppervlaktes:

Beton

Beton en cement werkt als een spons voor kattenurine. Daarom is het vaak niet makkelijk om schoon te krijgen.

Je gaat als volgt te werk:

Eerst veeg je de pies op met keuken- of toiletpapier. Dan droog je het zo goed als je kan.

Vervolgens leg je verschillende lagen van dit papier op elkaar en die doorweek je (ze moeten kletsnat zijn) met je Biotex oplossing. Dan leg je dit op de betreffende plek neer en je laat het enkele uren liggen.

Daarna haal je het weg en je laat het beton/cement een paar uur drogen. Vervolgens ga je ruiken. Is de geur weg, prima, je bent klaar. Ruik je het nog, dan doe je de hele procedure opnieuw – net zolang totdat de geur weg is.

Maar er is nog een andere methode. Deze kun je afzonderlijk gebruiken of in combinatie met de eerste.

Namelijk,het wondermiddel dat zeoliet heet.

Dit is een mineraal dat aan sommige kattenbakvulling is toegevoegd omdat het een bijzonder hoog absorptievermogen heeft. En je kunt het zelfs gebruiken om achtergebleven urine lucht uit beton mee weg te krijgen. Dit doe je door een royale hoeveelheid van zo’n kattenbakvulling over de te behandelen plek uit te strooien. Dit laat je dan 48 uur liggen en daarna zuig je het op met de stofzuiger. Hou je kat tijdens die 48 uur wel uit de buurt, want anders loop je natuurlijk de kans dat ze er haar behoefte op doet ☺

Tapijt

Neem het tapijt mee naar buiten en klop het gedeelte waar de urine zit goed uit. Daarna spuit je het in met je Biotex oplossing, let wel, aan beide kanten. Herhaal dit indien nodig.

Vloerbedekking

Dit is een hel om schoon te maken. De vloerbedekking zit vast aan de vloer dus je kunt er met geen mogelijkheid onderkomen.

Ga als volgt te werk:

Eerst veeg je de urine op. Daarna spuit je een flinke hoeveelheid Biotex oplossing op de vieze plek. Eventueel kun je een naald gebruiken om het spul te injecteren zodat je de vloer eronder bereikt.

Laat het drogen; en herhaal deze procedure zolang je het blijft ruiken.

Meubilair (stof)

Hier is het zaak dat je er zo snel mogelijk bij bent, dus voordat de bacteriën in de kattenurine hun koffers uitpakken en voorgoed hun intrede nemen. Hoe ouder de urine, hoe moeilijker het is om het te verwijderen. Na vloerbedekking is stoffen meubilair dan ook het moeilijkst om schoon te krijgen.

Ben je er vroeg bij, dan maak je de plek eerst zo goed mogelijk droog met keuken- of toiletpapier. Verwijder eventuele kussens en kijk of het niet is doorgelekt (vergeet ook de vloer eronder niet). Zo ja, zelfde verhaal – eerst zo goed mogelijk droogmaken. Daarna spuit je het dan in met je Biotex oplossing. Laten drogen; en de hele procedure opnieuw doen als je het nog steeds ruikt.

Ook kun je met een injectienaald rechtstreeks Biotex oplossing in het betreffende item injecteren. In het geval van kussen, stoffen bankstellen, matrassen is dit zeker aan te raden.

Volg de bovenstaande instructies en je zult je huis weer zo goed als schoon krijgen.

En ik zeg “zo goed als” want soms zit er helaas niks anders op dan de ondergepieste vloer of stoel te verwijderen.

Alles hangt af van hoelang de vlek er al inzit. Ik zei het eerder al, kattenurine is hardnekkig en heeft een verwoestende werking op je interieur.

Plast of sproeit jou kat bijvoorbeeld al jarenlang op bepaalde plekken op je vloerbedekking… Of staat je houten of laminaat vloer bol, komen de planken omhoog (zoals bij mij het geval was, zie foto)… Dan heb je vaak geen andere mogelijk dan de boel te vervangen. Wat reden te meer is om dit smerige probleem tot in de kern aan te pakken, zodat je het voor eens en voor altijd oplost.

Als je de sproeiplekken behandelt met iets anders dan water en alcohol en je spuit er synthetische feromonen op, dan kan het best zijn dat die feromonen niet meer werken door het schoonmaakmiddel. Alleen water en alcohol dus. Of een plug bij de plek.

 

 

 

 

©2015 Mijnkatplastinhuis.nl. Alle rechten voorbehouden.